Bedminton: Vicen prehral s Gunnarsonom, Čižnárová s Gavnholtovou

24.06.2015 Celý región

Baku 23. júna (TASR) - Slovenský reprezentant v bedmintone Jarolím Vicen neuspel ani v jeho treťom vystúpení na I. európskych hrách v Baku. V zápase G-skupiny prehral v stredu s Islanďanom Karim Gunnarsonom 0:2 a v skupine skončil posledný. V Baku už dohrala aj Slovenka Jana Čižnárová, ktorá v stredu v G-skupine nestačila na českú reprezentantku Kristínu Gavnholtovú, ktorej za 29 minút podľahla 0:2.

Slovenský reprezentant v pondelok prehral s Fínom Eetu Heinom 0:2 a v utorok aj s favorizovaným Rusom Vladimirom Malkovom 0:2. Zo skupiny do osemfinále postúpili prví dvaja - Rus Malkov a Fín Heino.

Gunnarson je vo svetovom rebríčku na 393. priečke. Súboj s Vícenom bol ich prvý vzájomný a lepšie ho zvládol severan. Začiatok zápasu patril Vícenovi, ktorý vyhrával 5:2. Islanďan ale zabojoval, do prestávky išiel s vedením 11:10 a po oddychovom čase náskok ešte navýšil na 17:13, set získal za 14 minút. Lepší začiatok druhého setu mal opäť slovenský reprezentant, keď vyhrával 3:1 a po oddychovom čase ešte vyrovnal na 12:12, potom však už nezískal ani bod a prehral 12:21.

Čižnárová, ktorá sa vo svetovom rebríčku nachádza na 113. mieste, nezačala proti bývalej slovenskej reprezentantke a dcére trénera, resp. predsedu BK MI Trenčín Petra Ludíka dobre. Za 15 minút prehrala prvý set na 13. V druhom síce viedla 3:1 aj 5:3, ale potom česká 116. hráčka svetového rebríčka otočila a po oddychovom čase už viedla 11:8. Slovenka ani v ďalšom priebehu nenašla na súperku zbraň, prehrala druhý set na 11 a nekvalifikovala sa medzi elitnú šestnástku turnaja. V skupine zaknihovala ešte výhru nad Slovinkou Kajou Stankovičovou, resp. prehru s Taliankou Jeanine Cicogniniovou. Gavnholtová vyhrala v skupine všetky tri zápasy a postúpila do osemfinále z prvého miesta.

Prezident Slovenského zväzu bedmintonu Anton Siažik hodnotil vystúpenie svojich zverencov pozitívne. "Janka vyhrala z troch zápasov jeden, ale jej výkon bol v podstate veľmi dobrý. Vzhľadom na kvalitu súperiek, ktoré boli pred ňou možno o 50 miest vo svetovom rebríčku, tak podala solídny výkon. Jaro Vícen mal veľmi ťažkú skupinu a v každom zápase podal bojovný výkon. Myslím si, že ani on nesklamal. Pred hrami sme mali cieľ, že každý z nich by mal dosiahnuť jedno, dve víťazstvá. To sa nepodarilo, ale výsledky boli veľmi tesné a v niektorých zápasoch rozhodovalo iba šťastie," povedal pre TASR.

Čižnárová si užila hry v Baku

Slovenská reprezentantka Jana Čižnárová bola spokojná so svojím vystúpením v Baku, aj keď sa jej nepodarilo postúpiť zo skupiny. Prvýkrát v živote zažila veľké multišportové podujatie, ktoré sa jej veľmi páčilo, a preto verí, že na budúci rok sa predstaví na ďalšom a ešte významnejšom.

Dvadsaťjedenročná bedmintonistka v G-skupine vyhrala jeden a prehrala dva súboje. V stredu nastúpila proti Slovenke v českom drese Kristíne Gavnholtovej. Bývalá slovenská reprezentantka je dcéra trénera, resp. predsedu BK MI Trenčín Petra Ludíka. "Je zo Slovenska, reprezentuje Česko a žije v Dánsku. Pôvodne je z Trenčína ako ja, ale v Dánsku je už päť rokov, vydala sa tam a trénuje tam. Odkedy mala lepšie výsledky, hneď ju vzali do českej reprezentácie. Je odo mňa o päť rokov staršia. Kedysi bola už 26. vo svetovom rebríčku, teraz klesla, keďže je po zranení. No patrí medzi favoritky tohto turnaja a útočí na medailu," povedala o svojej záverečnej súperke.

Napriek tomu, že nepostúpila, brala 113. hráčka svetového rebríčka svoje vystúpenie v Baku pozitívne: "Myslím si, že som podala dobrý výkon a hodnotím tento zápas i turnaj dobre." Cestou do Baku ju zastihla pozitívna správa, že zvládla bakalárske skúšky na univerzite v anglickom Birminghame, kde študuje. "Minulý piatok mi prišli výsledky zo školy. Vlastne som to zistila na ceste do Baku pri prestupe v Istanbule. Bolo to veľké prekvapenie. Uľavilo sa mi, že som to zvládla a už som sa mohla sústrediť iba na zápasy. Na univerzite mi ponúkli športové štipendium a možnosť hrať na profesionálnej úrovni," uviedla.

O rok nechce chýbať v Riu

Na hrách v Azerbajdžane sa jej veľmi páčilo a verí, že podobnú atmosféru zažije aj o rok na olympiáde v Rio de Janeiro. "Prvýkrát som sa zúčastnila na takejto veľkej akcii. Bolo tu mnoho športovcov z mnohých krajín a vidieť ich ako sa pripravujú na svoje zápasy a ako to tu všetko prebieha, bol pre mňa veľký zážitok. Bola plná hala, prišlo veľa ľudí, čo nie je pri bedmintone bežné, pretože nie je až taký populárny. Organizácia bola super, páčilo sa mi tu."

Kvalifikácia na olympiádu do Ria odštartovala pred dvoma mesiacmi, no potrvá ešte rok. "To je teraz môj najväčší cieľ, dostať sa do Ria. Zatiaľ to vyzerá dobre, ale čaká ma ešte veľa turnajov," povedala Čižnárová, ktorá si vybrala bedminton pre jeho komplexnosť. "Spája sa v ňom množstvo faktorov - taktika, technika úderov, rýchlosť, dynamika, vytrvalosť. Tréningy sú vždy veľmi zaujímavé a variabilné. Veľmi ma to baví a vďaka turnajom som veľa cestovala a videla," dodala.

muži:výsledky:
G-skupina:
Jarolím VÍCEN (SR) – Kari Gunnarson (Isl.) 0:2 (-17, -12)

ďalšie výsledky Vícena v Baku:
utorok: Jarolím VÍCEN – Vladimir Malkov (Rus.) 0:2 (-13, -16)
pondelok: Jarolím VÍCEN - Eetu Heino (Fín.) 0:2 (-23, -15)

ženy:
G-skupina:
Jana ČIŽNÁROVÁ (SR) – Kristína Gavnholtová (ČR) 0:2 (-13, -11)

ďalšie výsledky Čižnárovej v Baku:
Jana ČIŽNÁROVÁ - Kaja Stankovičová (Slov.) 2:1 (-10, 21, 16)
Jeanine Cicogniniová (Tal.) - Jana ČIŽNÁROVÁ 2:0 (16, 17)
 

Vyberte región